Tudomány

Családfakutatással kaptak el egy 16 éven át keresett gyilkost

Ahogy tavaly mi is beszámoltunk róla, genealógia weboldalak segítségével oldottak meg egy 16 éves kettős gyilkosságot Svédországban. A módszert először Joseph James DeAngelo, azaz a Golden State Killer esetében alkalmazták, akit 2018-ban tartóztattak le. A sorozatgyilkos 1976 és 1986 között legkevesebb 12 embert ölt meg, további 45-öt pedig megerőszakolt Kaliforniában.

Egy friss tanulmányban a szerzők részletesen bemutatják vizsgálatukat – számol be az IFLScience.

A publikációban azt írják, ez volt az első alkalom, amikor a módszerrel az Egyesült Államokon kívül kaptak el egy gyilkost.

2004. október 19-én halálra késeltek egy nyolcéves fiút, miközben a dél-svédországi Linköping iskolájába sétált. Az elkövető egy 56 éves nővel is végzett, aki otthonából kilépve meglátta a tettest. A gyilkos elmenekült, de hátrahagyott egy sapkát és a pillangókést. Bár a fegyveren megtalálták az elkövető genetikai nyomait, a gyilkost nem sikerült azonosítani.

A nyomozók utóbb hallottak DeAngelo letartóztatásáról, akit a GEDmatch weboldal segítségével fogtak el. Az amerikai hatóságok a kaliforniai gyilkoshoz köthető DNS-t olyan nyilvános genealógiai adatbázisokkal vetették össze, melyekhez az érintettek önkéntes alapon, családfakutatási céllal adtak genetikai mintát. Az eljárással előbb DeAngelo rokonaira, majd magára a gyilkosra bukkantak, később pedig a feltételezett gyilkostól is szereztek mintát.

Uwe Krejci / Getty Images

A svéd rendőrség 2019-ben kapott engedélyt az alternatív módszer alkalmazására. A nyomozók a GEDmatch és a FamilyTree adatait elemezve a gyilkos több távoli rokonát is megtalálták, a nyomon elindulva pedig egy testvérpárhoz jutottak. Később kiderült, hogy az egyik férfi DNS-e megegyezik a helyszínen találttal.

A tárgyalás 2020-ban kezdődött, a gyanúsítottat pedig el is ítélték. A helyi sajtó szerint a tettes Daniel Nyqvist, aki súlyos mentális zavar hatására követte el a gyilkosságokat.

Andreas Tillmar, a Linköpingi Egyetem törvényszéki genetikusa és kollégái bíznak benne, hogy munkájuk, illetve annak részletes bemutatása, más bűncselekmények megoldásához is hozzájárulhat. Mint tanulmányukban kiemelik, a módszert egyre több alkalommal használják, de hivatalosan korábban még nem írták le.

Fontos megemlíteni, hogy az eljárást számos jogi és etikai dilemma kíséri. A kereskedelmi genealógiai platformok felhasználói például ritkán tudják, hogy a hatóságok is hozzáférhetnek genetikai adataikhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik