Tudomány

Sarkvidéki levegővel indul a nyár

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A múlt hét elején még úgy tűnt, hogy bár „idelent” még csúszik a kellemes késő tavaszi, kora nyári időjárás, de a magasban végbemegy a nagy változás: az északi félteke időjárása átvált a nyárra jellemző nyomási rendszerbe, szakszóval elérjük a final warming, azaz végső melegedés állapotát. A klímaváltozás hatásainak eredményeként azonban komoly meglepetés érte még a meteorológusokat is:

előre láthatóan hetekig maradnak a téli időjárási körülmények, az egymás után érkező hidegbetörések sarki eredetű levegőt szállítanak, sokat fog esni és meglehetősen »hideg« lesz

– tudtuk meg Molnár László meteorológustól, a Kiderül.hu munkatársától.

Téli időjárási helyzet

A közvetlen kiváltó ok egy, a Brit-szigetek és Skandinávia felett kialakult, roppant masszív és tartós anticiklon, ami északi, északkeleti légtömegeket sodor térségünkbe. Ezt nevezzük téli helyzetnek, hiszen „normál esetben” az észak-déli irányú (meridionális) áramlás helyét már áprilisban a sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, kevesebb szélsőséggel járó nyugat-keleti áramlás váltja fel.

Úgy tűnt, hogy idén a „vízválasztó” május 21-22. környékére csúszik, ám az említett brutális anticiklon jelen állás szerint még vagy három hétig gondoskodik a meridionalitás fennmaradásáról. Sőt, mozdulatlanságáról, amiért mi jelen állás szerint június közepéig a hideg, leszálló ágában maradunk – a meridionális hullám másik oldalán ugyanis meleg, déli levegő áramlik északnak.

Az anticiklon első hidegfrontja már csütörtökön megérkezik a Kárpát-medencébe a maga sarkvidéki eredetű légtömegeivel.

A hőmérséklet csökken, a mai 23-24 fokos maximumokból hétfőre és keddre – utóbbi június első napja már csak 15-16 fok lesz, hajnalonként 10-12 fokot mérhetünk.

Hideg, esős nyárkezdet

Az a szerencsénk, hogy azért a nyárba fordulva az északi félteke összességében sokkal melegebb, mint télen, februárban egy hasonló hidegbetörés -10, -15 fokot is hozhat. Ettől függetlenül nem lesz kellemes ha arra gondolunk, naptár szerint már a 25 fok körüli strandidőnek van itt az ideje.

A hideg mellé csapadék is jár, komoly esők leginkább a Tiszántúlon várhatók, valamivel kevesebb az ország nyugati sávjában, a középső területek lesznek a legszárazabbak, de egy-egy zápor vagy zivatar itt is kialakulhat.

Az anticiklon sorra „küldi” a hidegbetöréseket, a következőt szombaton, az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a jövő hét végéig mindennaposak lesznek az esők, és a hőmérséklet sem kúszik 20-21 fok fölé. Még hosszabb távon a június az átlagnál szárazabbnak és szelesebbnek tűnik, az anticiklon június közepéig is fennmaradhat jelenlegi helyén. Utána néhány napos kánikula ígérkezik, majd jelen állás szerint ismét lehűlés kezdődik, ám akkor már remélhetőleg csak a „normál” értékre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik