Tudomány

Illegális építkezés fenyegeti Mexikó híres romvárosát

A mexikói kormány szerint egy magánépítkezés során kedden súlyos károk keletkeztek Teotihuacan külső részében – írja az AFP. A Mexikóváros területén található romváros a közép-amerikai prekolumbián civilizáció egyik legnagyobb települése volt.

A Kulturális Minisztérium közölte, hogy március óta többször is utasítást adtak az építkezés leállítására, a felszólításokat azonban figyelmen kívül hagyták.

A tárca szerint legalább 25 ősi struktúra került veszélybe, az eset miatt feljelentést tettek.

Úgy tűnik, hogy a helyi birtokosok a mezőgazdasági területekből valamiféle vidámparkot akarnak létrehozni. Az ENSZ világörökségi tanácsa (ICOMOS) szerint a buldózerek egy 7 hektárnyi területet fenyegethetnek, a helyszínen pedig fosztogatás is kezdődött. Mexikóban régóta nehézkes az építkezési szabályok betartatása, illetve az illegális építkezések megakadályozása.

www.infinitahighway.com.br / Getty Images

Teotihuacan az ország legtöbbet látogatott régészeti lelőhelye, melyet évente 2,6 millió ember keres fel. A romváros legfőbb nevezetességei a Nap- és a Hold-piramis. A 20 négyzetkilométeres Teotihuacanban története csúcsán, 100 és 750 között 100 ezer ember is élhetett, a várost a 14. században, az aztékok felemelkedése előtt hagyták el. Teotihuacan eredeti neve nem ismert, a mai megnevezés az aztékoktól származik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik