Tudomány koronavírus

Koronavírus: példátlanul sok magyar szaglása változott meg

Post-COVID Szaglás Ambulanciát indítottak a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján – írja az egyetem oldala. Dr. Tamás László, a klinika igazgatója szerint eddig is létező probléma volt a szaglás megváltozása vagy elvesztése, a koronavírus miatt viszont példátlan módon nőtt az esetek száma.

A szakember hozzátette, sok fertőzöttnek ez az első vagy egyetlen tünete, többeknél pedig a betegség után is megmarad a panasz. „Egyre több beteg jelentkezett azzal, hogy megváltozott a szaglása: nem, vagy tompábban érzi az illatokat. Szintén sokaknál fordult elő, hogy kellemetlen, bűzös szagokat kezdett érezni – mindkét jelenség kivizsgálást igényel, amennyiben 3 hétnél hosszabb ideig tart” – mondta dr. Tamás László.

A szakemberek egyelőre nem tudják biztosan, miért befolyásolja a koronavírus a szaglást.

Úgy tűnik, a vírus „betapad” az orr- és orrgarati nyálkahártyába, ez pedig a szaglóreceptor-sejtek károsodáshoz vezet. Dr. Tamás László szerint valószínű, hogy a vírus nem direkt módon hat a sejtekre, azok inkább a környező sejtek pusztulása következtében károsodnak. Egy másik elmélet alapján az idegrendszerbe bejutva a kórokozó a szaglópályákat támadja, az eddigi adatok azonban inkább az előbbi hipotézist igazolják.

Dmitry Marchenko / EyeEm / Getty Images

A Szaglás Ambulancia az ország első szaglásvizsgáló centruma. Dr. Kraxner Helga, az ambulancia vezetője szerint a szaglásvesztés mögött rengeteg tényező állhat, de jelenleg főként a COVID-19-en átesettek jelentkeznek ilyen tünetekkel.

A szakértő hozzátette, a fertőzés szaglást érintő része számtalan formában jelentkezhet, a tompább szaglás mellett előfordulhat parosmia, vagyis hogy nem megfelelő szagokat érez az ember, illetve fantosmia, azaz fantomszaglás is. Dr. Kraxner Helga szerint amennyiben a szaglásvesztés- vagy változás több mint három hétig fennáll, érdemes orvoshoz fordulni.

A Szaglás Ambulancia egyelőre heti háromszor, kedden, szerdán és csütörtökön fogad betegeket, de szükség esetén a rendelési időt bővíteni fogják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik