Tudomány

Teljes holdfogyatkozás lesz jövő héten

Achim Thomae / Getty Images
Achim Thomae / Getty Images

Május 26-án teljes holdfogyatkozás lesz látható a bolygó egyes régióiból – írja a CNET. A jelenséget Európából nem figyelhetjük meg saját szemünkkel, de az élő online közvetítéseknek köszönhetően akár Magyarországról is követhetjük az eseményt.

Holdfogyatkozás akkor zajlik, amikor az égitest a Föld árnyékába kerül. A napfogyatkozással ellentétben ilyenkor közvetlenül nézheti az ember, ahogy az objektum besötétedik, nem kell aggódnia szeme egészsége miatt.

A jelenség Nyugat-Amerika, Ausztrália, Új-Zéland és Kelet-Ázsia területéről lesz látható.

Az esemény magyar idő szerint nagyjából 8:45-kor kezdődik majd, és megközelítőleg 14:00-ig fog tartani. A teljes holdfogyatkozást május 26-án 12 órától közvetíti a Virtual Telescope Project, 11:30-tól pedig a Timeanddate.com.

A mostani holdfogyatkozásra gyakran hivatkoznak különböző fantázianeveken, például vérvirág szuperholdként. A vér az égitest színére utal, hiszen a teljes holdfogyatkozások során az objektum látszólag vöröses árnyalatúvá változik, míg a virág kifejezés az amerikai hagyományokhoz köthető, és a májusi teliholdat jelenti. Mivel a Hold május 26-án kifejezetten közel lesz a Földhöz, világosabbnak és nagyobbnak tűnik majd, erre utal a szuperhold megnevezés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik