Tudomány

Csernobili almából főzött italokat foglaltak le

Lefoglalták az ukrán hatóságok azokat a kézműves szeszes italokat, amelyeket a csernobili erőmű közelében termő almákból főztek – írja a BBC. A Chernobyl Spirit Company szerint 1500 üveg Atomikot koboztak el a cégtől március 19-én a kijevi ügyészség munkatársai. A hatóságok egy, a Kárpátokban található lepárlónál lévő teherautóról foglalták le a palackokat.

Az italok a gyártó szerint az 1986-os katasztrófa óta az első fogyasztói termékek a csernobili erőmű környékéről.Az ügyben a nyomozás jelenleg is zajlik, a Chernobyl Spirit Companynél egyelőre nem tudják pontosan, miért vették el az Egyesült Királyságba tartó szállítmányt. Jim Smith, a Portsmouth-i Egyetem munkatársa és a vállalat társalapítója szerint úgy tűnik, azzal vádolják őket, hogy meghamisították az ukrán zárjegyeket. A palackokat azonban importra szánták, és érvényes, az Egyesült Királyságban használt zárjeggyel rendelkeztek.

HO / University of Portsmouth / AFP Az Atomik egy 2019-es üvege.

Az Atomikot gyártó céget olyan szakemberek hozták létre, akik a 4 ezer négyzetkilométeres zónában folytatnak vizsgálatokat. A kutatók azon dolgoznak, hogy felmérjék: fogyaszthatóak-e a lezárt területen termelt alapanyagok. A cél az, hogy bebizonyítsák, egyes földeket ismét lehetne haszonsítani a környéken.

Smith szerint az Atomik vodka martinit 2019-ben tesztelték először, és semmivel sem bizonyult sugárzóbbnak más vodkáknál. A szakemberek azóta módosították receptjüket, és már almából főzik italukat. A gyümölcsök a Narodicsi kerületben teremnek, a zóna közelében fekvő területen még ma is erősen korlátozottak a beruházások és a mezőgazdaság. A cég a nyereség egy részét ukrán települések támogatására akarja fordítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik