Tudomány

Még ma is aktív lehet a Mars

Egy új tanulmány alapján még mindig aktív lehet a Mars – írja a ScienceAlert. David Horvath, a Tucsoni Arizonai Egyetem munkatársa és kollégái a bolygó felszínének vulkanikus formációit vizsgálták, és arra jutottak, hogy az Elysium Planitia nevű régió lávalerakódása geológiai értelemben rendkívül fiatal, nagyjából 50 ezer éves.

A felfedezés azt is jelentheti, hogy a Marson bizonyos létformák számára kedvezőek lehetnek a körülmények.

A Földön a hasonló régiókban, például Izlandon, rengeteg extremofil baktérium érzi jól magát a fagyos, de vulkanikus szempontból aktív környezetben.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

„Ez lehet a Marson dokumentált eddigi legfiatalabb vulkanikus lerakódás” – mondta Horvath. A csapat az Elysium Planitia síkságáról készített felvételeket elemezte, a területen egy közel másfél budapestnyi sötét lerakódás fekszik. A formáció sajátosságai heves kitörésekről árulkodnak.

Horvath szerint a vulkáni hamu 10 kilométeres magasságba emelkedhetett. A kutató elképzelhetőnek tartja, hogy a hasonló lerakódások egykor gyakoribbak voltak a felszínen, de az idők során erodálódtak. A most vizsgált formációtól nagyjából 1600 kilométerre a NASA InSight landere korábban rengéseket észlelt, ami szintén a geológiai aktivitás jele.

Fontos kiemelni: további vizsgálatokra lesz szükség annak igazolásához, hogy még napjainkban is zajlik vulkanizmus a bolygón. Amennyiben viszont még aktív a Mars, az kedvező lehet egyes mikroorganizmusok számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik