Tudomány

Ősi szertartás nyomaira bukkantak egy barlangban

Több tucat fekete és piros kézlenyomatot azonosítottak egy mexikói barlang falain, a Yukatán-félszigeten – írja az MTI. A régészek szerint a nyomok a maják felnőtté válási rituáléjához köthetőek.

A 137, többnyire gyermekektől származó lenyomat több mint 1200 éves. Ez azt jelenti, hogy a mai Mexikó déli részén és Közép-Amerikában virágzó maja civilizáció klasszikus korára datálhatóak. A barlang egy szent helyként tisztelt nagy gyapotfa alatt nyílik.

Sergio Grosjean régész szerint a kézlenyomatokat valószínűleg pubertáskorba lépő gyerekek készítették.

A méretük és a színeik alapján lehet következtetni az egyes lenyomatok jelentésre. A szakértők úgy vélik, a fekete színek a halált szimbolizálták, a vörös lenyomatok pedig a háborúra vagy az életre utaltak.

George Pachantouris / Getty Images Illusztráció.

A barlangból más, a maja korszakból származó leletek is előkerültek, köztük egy faragott portré, illetve hat festett dombormű, amelyek 800-1000 között készültek. A régiót ekkoriban súlyos szárazság sújtotta, ami hozzájárulhatott a nagyobb városok elnéptelenedéséhez.

Az első maja települések csaknem 4000 éve alakultak ki, és amikor az 1500-as évek elején megjelentek a spanyol hódítók, még mindig álltak a nagy központok. Több millió maja él ma is elszórt közösségekben Mexikó délkeleti államaiban, illetve Guatemala és Belize területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik