Tudomány

A héten lesz a tavasz egyik legszebb meteorhullása

A héten kezdődik a tavasz egyik leglátványosabb meteorhullása – írja a USA Today. A legtöbb meteort május 5-én, a hajnali órákban láthatjuk, de 4-én és 6-án is megfigyelhetjük a fényjelenségeket.

Az Éta Aquaridák meteorraj a Halley üstökös által hátrahagyott szemcsékből áll – ugyanezen üstökös felelős az októberben érkező Orionidákért. Amikor a Föld áthalad a törmeléksávon, a légkört elérő darabkák megsemmisülnek, meteorokat hozva létre.

Mivel az Éta Aquaridák meglehetősen gyorsak, kifejezetten látványos fénycsíkokat alakítanak ki, melyek hosszú másodpercekig fennmaradhatnak.

A meteorhullás főként a déli félgömbről látványos, de mi sem maradunk le az eseményről. Az északi féltekén óránként akár tíz meteort is megfigyelhetünk a maximum alatt.

Pascal Laverdiere / Getty Images

A meteorok megfigyeléshez érdemes a fényszennyezéstől elvonulni. A szemnek nagyjából 20 percre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon a sötéthez, fontos azonban, hogy a megfigyelés alatt még a telefonunkra se nézzünk rá, a fény ugyanis elvakíthatja az embert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik