Tudomány

Ókori kincsekre bukkant egy tájfutó

Mintegy 50 darab, több mint 2500 éves bronzkori tárgyra bukkant egy tájfutó Nyugat-Svédország egyik erdejében – írja az MTI. A főként ékszerekből álló kincs az egyik legnagyobb hasonló leletegyüttes, amelyet az országban valaha azonosítottak. A tárgyakat Alingsas kisváros közelében, áprilisban fedezte fel Tomas Karlsson.

A leletek vélhetően az időszámítás előtti 750 és 500 közötti időszakból származnak. Vannak közöttük nagyon jó állapotban fennmaradt, bronzból készült nyakláncok, láncok és tűk. A tárgyak nyílt terepen feküdtek az erdőben néhány nagy szikla előtt, feltételezhetően állatok ásták ki őket a sziklák közötti hasadékból.

Karlsson először azt hitte, hogy hulladékot talált. „Úgy nézett ki, mintha fémszemét lenne. Valami lámpa fekszik itt, gondoltam először” – mondta a Dagens Nyheter helyi lapnak.

Amikor közelebbről megnézte a tárgyakat, egy különös spirált és egy nyakláncot látott, de mivel viszonylag újnak tűntek, hamisítványnak hitte őket.

Végül értesítette a helyi hatóságokat, és rövidesen egy régészcsapat érkezett a helyszínre.

„A leletek nagy része bronzból készült, és egy bronzkori, magas státuszú nőhöz köthetők” – mondta Johan Ling, a Göteborgi Egyetem munkatársa. A nyakláncok, karkötők és bokaláncok mellett találtak nagy tűket és fűzőlyukakat is, melyeket valószínűleg gyapjúból készült ruhadarabok ékesítésére és rögzítésére használtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik