Tudomány koronavírus

A Covid-19 újabb szövődményére bukkanhattak

Egy friss tanulmány alapján egy alapvetően ritka, a gerincvelőt érintő rendellenesség lehet a Covid-19 egyik szövődménye – írja az IFLScience. Az akut transzverzális myelitis (ATM) a szürke- és fehérállomány gyulladásával jár, és alapból évente egymillió ember között 1,34-4,6 alkalommal dokumentálják. A járvány alatt ugyanakkor nőtt az esetek száma.

Gustavo Roman, a Houstoni Metodista Kórház orvosa csapatával kapcsolódó publikációkat elemzett, és 21 országban összesen 43 koronavírus-fertőzöttet találtak, akiknél kimutatták a gyulladást.

A szövődmény még így is igen ritka, de a rendellenesség alap előfordulásához képest meglehetősen gyakori a Covid-19-es betegek körében.

A csapat három esetre bukkant az Oxford-AstraZeneca vakcina-tesztek résztvevői között is. Az eredmények alapján a szövődmény közel egyaránt veszélyezteti a nőket és a férfiakat, az érintett betegek 21-73 évesek voltak. A páciensek többsége 44 év feletti volt, de akadt köztük 13 fiatal felnőtt is.

Adem ALTAN / AFP

Az ATM fájdalmat, érzékszervi problémákat, gyengeséget, illetve hólyag- és bélproblémákat okozhat. A rendellenességgel kapcsolatban még sok a kérdés, pontos oka például nem ismert, de látszólag összefüggésben áll bizonyos immunrendszeri betegségekkel, például a HIV-vel.

A tanulmányban szereplő betegek mind bénulástól és érzékszervi zavartól szenvedtek. Azt egyelőre nem tudni, hogy az ATM miként kapcsolódik a Covid-19-hez, már ha valóban van összefüggés. A tanulmány szerzői szerint mindenesetre lehetséges, hogy a SARS-CoV-2 antigénjei állnak a háttérben.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik