Tudomány

Ősi sírokra bukkantak Egyiptomban

Az ősi Egyiptom történetének három különböző korszakából származó sírokat tártak fel a Nílus deltájánál fekvő Dakahlija kormányzóságban – írja az MTI. Az egyiptomi Idegenforgalmi és Régészeti Minisztérium szerint a 110 sír között a történelem előtti időkből származó nyughelyeket is találni.

A felfedezés tovább gyarapítja az ókori Egyiptom történetével kapcsolatos ismereteinket, mivel a leletek három különböző civilizációból származnak

– mondta Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára.

Az első időszak a predinasztikus kor, azaz a dinasztiákat megelőző, az időszámítás előtt 6000-3150 közötti periódus. A második az időszámítás előtt 3200-3000 közötti Nagada III periódus, a Nagada-kultúra utolsó fázisa, a harmadik pedig a második átmeneti kor (időszámítás előtt 1782-1570), amikor a hükszoszok uralták az ókori Egyiptomot.

A predinasztikus korból – az alsó-egyiptomi Boto I és II civilizáció idejéből – származó 68 sír többsége kerek vagy ovális, a bennük lévő múmiák összegörnyedve fekszenek bal oldalukon. A nyughelyek egy része agyagedényekben eltemetett újszülöttek maradványait őrzi. A második átmeneti korhoz köthető 37 sírból 31 négyszögletes, és 20-85 centiméter mély. A többiben fiatal gyerekeket temettek el agyagszarkofágokban. A Kairótól nagyjából 150 kilométerre északkeletre fekvő régészeti lelőhelyen feltárt sírok közül öt származik a Nagada III periódusból.

A régészek temetkezési agyagedényeket, amuletteket, kőedényekbe faragott szkarabeuszokat, kőeszközöket és fülbevalókat is azonosítottak a helyszínen, ahol tovább folytatódnak az ásatások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik