Tudomány

Különleges fegyverekre bukkantak egy vaskori földvárnál

Nagy mennyiségű vaskori fegyvert találtak a nyugat-németországi Wilzenberg közelében – írja a Phys.org. A tárgyak egy dombról kerültek elő, ahol egykor egy földvár állt. A Vesztfáliai-Lippei Tájegyesület szerint kevés hasonló leletegyüttest azonosítottak eddig Nyugat-Németországban. A kutatók összesen mintegy száz, a keltákhoz köthető tárgyat fedeztek fel.

A térségben a korai vaskor nagyjából időszámítás előtt 800-tól 45-ig tartott, a Római Birodalom időszámítás előtt 1 körül hódította meg a területet. A lelőhelyen egy olyan erőd állt, amelynek feladata a környék ellenőrzése volt. A földvárnál az 1950-es évek óta folytatnak feltárásokat, melyek során nemcsak tárgyakat, hanem az egykori sáncok maradványait is megtalálták.

LWL-Archäologie für Westfalen/Hermann Menne

A kutatók ezúttal detektorokkal keresték a fém leleteket. A csapat többek közt kardokra, lándzsa- és dárdafejekre, pajzstöredékekre, övtartozékokra és hámdarabokra bukkant. A leletek pontos korát még nem határozták meg, de feltételezhetően az időszámítás előtti 3-1. századból származnak.

A fegyverek többsége sérült.

Úgy tűnik, a korabeliek szándékosan hajlították meg legyőzött ellenségeik felszereléseit, így fejezve ki győzelmüket.

Mivel a tárgyakat az erődben felhalmozva találták meg, a szakértők úgy gondolják, hogy egy máshol zajló csata után szállították azokat a helyszínre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik