Tudomány

Vasárnapig örülhetünk a tavasznak

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A szombati időjárás már a nyarat idézi, helyenként 28 fok is lehet, vasárnapra azonban megérkezik egy hidegfront. Hosszabb távon még „rosszabb” lesz: lehűlés és sok eső kíséri május első felét.

Az éjszakák és a hajnalok még didergősek, de a nappali hőmérséklet egyre emelkedik, a csúcsok csütörtöktől már országszerte 20 fok felett alakulnak. Sokat kellett rá várni, de így április végén idén először úgy érezhetjük, itt a tavasz. Nem tart sokáig, de kicsit a nyárba is átcsap, és itt van végre.

A múlt hét végéhez viszonyítva hat nap alatt ugrunk a kora tavaszból június elejébe: a gyors felmelegedés »végére«, szombatra már nyárias, 25-28 fokos időben lesz részünk. Utána ismét lehűlés jön jelentős csapadékkal

– foglalja össze tömören a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Nyári nap

A mostani szép időt egy Délnyugat-Európa felől érkező ciklon hozta el, amely északkeleti irányba tart a Balti államok, majd Oroszország északnyugati területei felé, jelenleg Németország térségében halad. A Kárpát-medencébe enyhe, déli levegőt sodor, a következő napokban ez határozza meg időjárásunkat.

Napos és felhős időszakok váltják egymást, kisebb esők, záporok bárhol és bármikor előfordulhatnak, de jelentős csapadékra nem kell számítanunk. Erősödik a nappali felmelegedés, szombaton helyenként már 28 fokot is mérhetünk, amit azért nevezhetünk nyárias időnek, mert a nyári nap „definíciója” hazánkban a 25 Celsius-fok feletti maximumhőmérséklet.

Itt egyelőre vége is a dalnak, szombat estére ugyanis megérkezik a ciklon hidegfrontja, és május első napjaiban egy normál április szintjére „hűti vissza” a levegőt.

Nyitott északi pálya

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint vasárnapra megerősödik a szél, egyre több helyen várhatók esők, és a legmelegebb órákban is legfeljebb 17-22 fokot mérhetünk. Az előrejelző modellek igen stabilan mutatják, hogy május első felében hosszú időre nyitottá válik az északi pálya, amiből nekünk, laikusoknak a lényeg:

mediterrán ciklonok, lehűlés, hidegfrontok, tartós esők jönnek, néhány nap még éjszakai fagy is kialakulhat.

A jelenlegi állás szerint május 5-én érkezik az első hidegfront, majd 13. környékén a következő, ami még jelentősebb lehűlést és jelentős mennyiségű csapadékot szállít. Május első fele minden jel szerint átlag alatti hőmérsékletekkel és a megszokottnál több esővel telik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik