Tudomány koronavírus

A világ legmagasabb csúcsát is elérte a koronavírus

Legalább egy, a Mount Everesten tartózkodó mászónál mutatták ki a koronavírust – írja a BBC. A világ legmagasabb csúcsát nagyjából egyévnyi lezárás után néhány hete nyitották meg ismét a hegymászók előtt.

A norvég Erlend Ness a BBC-nek azt nyilatkozta, nyolc napig volt kórházban a Covid-19 miatt. Egyes források szerint a csapatához tartozó egyik serpának is pozitív lett a tesztje. Mivel Nepálnak a Mount Everesthez köthető idegenforgalom, illetve a mászási engedélyek kiadása komoly bevételeket hoz, a koronavírus megjelenése súlyos gazdasági következményekkel is jár.

Ness nem tudja pontosan, hogy hol fertőződött meg, de elképzelhetőnek tartja, hogy a Khumbu-völgy egyik teaházában. Mint mondta, tehetett volna többet a saját védelme érdekében.

A túrán nem sokan használtak maszkot

– nyilatkozta, hozzátéve, hogy nagyjából hat napig volt rosszul, mielőtt április 15-én helikopterrel elszállították a hegyről. Április 22-én már nem mutatták ki a vírust a szervezetében.

Afriandi / Getty Images

Az áprilisban megnyitott szezon során több száz külföldi próbálhatja meg megmászni a Mount Everestet. A Nepálba utazóknak az érkezés előtt legalább 72 órával negatív tesztet kell produkálniuk. Azokat, akik az új variánsok által érintett országokból utaznak be, tíz nap karanténra is kötelezik.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik