Tudomány koronavírus

Felmérik, hogy miként hat a járvány a magyarok hangulatára

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kognitív Tudományi Tanszékének új vizsgálatában azt próbálják felmérni, hogy hogyan működnek érzelmeink, miként változik a figyelmünk a világjárvány alatt. Bár általánosságban elmondható, hogy a pandémia megviseli az embereket, az egyének eltérően reagálhattak a koronavírus okozta helyzetre.

Dr. Polner Bertalan egyetemi adjunktus, Rónai Levente PhD-hallgató, illetve Hann Flóra, Schmidt Beáta és Schmidt-Vig Katalin mesterszakos hallgatók azon dolgoznak, hogy a Covid-19 időszakában egy magyar mintán derítsék fel az érzelmek dinamikus változását, egyedi mintázatait, komplex kölcsönhatásait, illetve ezek befolyását a figyelmi és emlékezeti képességekre.

A kutatók a vizsgálathoz a lakosság segítségét kérik.

A felmérésbe itt lehet bekapcsolódni.

Justin Paget / Getty Images

A résztvevőknek napokon át egy webapplikáción keresztül kell értékelniük érzelmeiket, az azokhoz való viszonyulásukat, valamint egy-egy rövid figyelmi, illetve emlékezeti feladatot is el kell végezniük. Az alkalmazás az alanyok e-mail-címére küld ki napi több alkalommal a gyorsan, nagyjából 2 perc alatt megválaszolható kérdéseket, majd olyan, 1-2 percet igénybe vevő feladatokat, amelyek a rövid távú memóriát és az ösztönös reakciók szabályozását tesztelik.

Ezt a sok rövid adatsort összesítve a szakértők elemezni tudják az érzelmek, a figyelem és az emlékezet változékonyságát, rugalmasságát. Ez jelentős többletinformációt rejthet a hagyományos, egyszeri alkalommal kitöltendő kérdőívek adataihoz képest, ily módon ráadásul az egyénen belüli érzelmi változások összevethetővé válnak a kognitív képességek egyénen belüli változásaival.

A vizsgálatnak köszönhetően remélhetőleg azt is pontosabban megérthetik, hogy az alapvető kognitív működések és a nehézségekkel való szembenézés hogyan függnek össze. A részvételért cserébe a program személyre szabott visszajelzést tud küldeni a résztvevőnek arról, hogy miként alakultak érzelmei a vizsgálat során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik