Tudomány koronavírus

Koronavírus: a gyógyultak harmadánál jelentkezik idegrendszeri vagy mentális zavar

Egy friss tanulmány alapján minden harmadik Covid-19-en átesett betegnél diagnosztizáltak fél éven belül valamilyen idegrendszeri vagy mentális zavart. A szakemberek több mint 230 ezer, főként amerikai páciens esetét dolgozták fel, 34 százalékuknál fél éven belül neurológiai vagy pszichiátriai betegséget állapítottak meg.

A kutatók úgy vélik, a pandémia mentális és neurológia problémák hullámát válthatja ki.

Az egyelőre nem világos, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) milyen módon kapcsolható az olyan pszichés zavarokhoz, mint a szorongás vagy depresszió, de ezek fordultak elő leggyakrabban a 14 zavar között, amelyeket vizsgáltak

A Covid-19 után jelentkező stroke, demencia és más neurológiai rendellenességek ritkábbak voltak az érintett betegeknél, ugyanakkor mégis jelentős volt az előfordulásuk, különösen azoknál, akik súlyos állapotba kerültek a Covid-19 miatt. A leggyakrabban előforduló zavar, ami a páciensek 17 százalékát érintette, a szorongás volt, kedélyzavart 14 százalékuk tapasztalt. Úgy tűnt, hogy ezek egyike sem függött attól, hogy mennyire volt súlyos a Covid-19 lefolyása az érintett betegnél.

Jasmin Merdan / Getty Images

Max Taquet, az Oxfordi Egyetem pszichiátere és a tanulmány egyik szerzője szerint eredményeik azt mutatják: a Covid-19 után gyakrabban fordul elő a pácienseknél az agyműködést vagy a pszichét érintő zavar, mint az influenza vagy más légúti fertőzés után. A tanulmányban nem tudták meghatározni, hogy milyen biológiai vagy pszichés folyamatok okozhatják ezeket a tüneteket, Taquet ugyanakkor úgy véli, sürgős vizsgálatokra van szükség a megelőzés és kezelés érdekében.

Az egészségügyi szakértők egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a Covid-19-en átesett pácienseknél megnövekszik az agyi rendellenességek és a mentális zavarok kockázata. Taquet és kollégái egy tavalyi kutatásban arra a jutottak, hogy a Covid-19-en átesettek 20 százalékát diagnosztizálták három hónapon belül valamilyen pszichiátriai zavarral. „Bár a legtöbb rendellenesség esetében az egyéni kockázatok kicsik, a hatás a teljes népességre nézve jelentős lehet” – nyilatkozta Paul Harrison, az Oxfordi Egyetem pszichiátria professzora és a csapat egyik vezetője.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik