Tudomány

Félelmetes ragadozó maradványaira bukkantak

Egy friss tanulmányban a szakértők egy új dinoszauruszfajt mutatnak be – írja a Phys.org. Az állat a Llukalkan aliocranianus nevet kapta, az első tag az argentínai mapucse őslakosok nyelvén a félelemkeltő megjelenésre, míg a latin megnevezés a ragadozó különös koponyájára utal.

A dinoszaurusz nagyjából 80 millió éve élt, és az Abelisauridae család tízedik ismert faja. Miközben a bolygó északi felét a tyrannosaurok uralták, addig a rájuk külsejükben hasonlító abelisauridák a déli földrészeken voltak jelen.

A szakértők szerint a Llukalkan a korszakban Patagónia csúcsragadozója lehetett.

Az állat 5 méter hosszúra nőtt meg, szájában éles fogak sorakoztak, hatalmas karmokkal rendelkezett, harapása rendkívül erős volt, és érzékeny szaglása lehetett.

Jorge Blanco and Journal of Vertebrate Paleontology

A Llukalkan koponyája meglehetősen rövid volt, és igen erős csontok alkották. Koponyáján olyan dudorok lehettek, mint egyes modern hüllőknek, például a gilának. A kutatók úgy vélik, hogy a faj hallása sokkal kifinomultabb lehetett a többi abelisauridáéhoz képest.

Az állat kövületét a Bajo de la Carpa nevű formációnál tárták fel. Dr. Federico Gianechini, az argentínai San Luis Nemzeti Egyetem munkatársa szerint a felfedezés arról árulkodik, hogy a korszakban igen gyakoriak és változatosak voltak a térség abelisauridái.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik