Tudomány

Videón, ahogy orosz atom-tengeralattjárók törnek elő a jégből

Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP
Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP

Egymás mellett tör a felszínre a sarkvidéken három atom-tengeralattjáró azon a videón, amelyet az orosz védelmi minisztérium tett közzé – írja a Live Science. A tengeralattjárók a Ferenc József-föld környékén vettek részt az Umka-2021 expedícióban, amelyhez 600 katona és civil, köztük az Orosz Földrajzi Társaság munkatársai csatlakoztak.

A tengeralattjárók egyszerre, egymástól 300 méterre törték át a 1,5 méter vastag jeget.

Nyikolaj Jevmenov parancsnok szerint hasonló műveletet korábban nem hajtott végre az orosz flotta. Az akció során a régióban mínusz 25-30 Celsius-fok volt, és 110 kilométer per órás szél fújt.

A jégtöréshez gondos előkészületekre van szükség, a manővert pedig lassan, nagyon óvatosan kell végrehajtani.

Az Umka-2021 idén márciusban kezdődött, az expedíció célja a katonai gyakorlatozás mellett a tudományos kutatások és egyéb intézkedések voltak. Jevmenov szerint a legfontosabb eredmény az volt, hogy fel tudták mérni, miként teljesítenek különböző fegyverek, katonai felszerelések és speciális felszerelések a szélsőséges környezetben.

Oroszország már korábban bejelentette, hogy a jég áttörésével kereskedelmi útvonalakat lehetne kialakítani a térségben. Egyes szakértők szerint Oroszország sarkvidéki törekvéseit nagyban segítheti majd a klímaváltozás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik