Tudomány

Pályára állt a negyedik magyar kisműhold

Roberto Machado Noa / Getty Images
Roberto Machado Noa / Getty Images

Pályára áállt, és működik a negyedik magyar kisműhold, a SMOG-1 – közölte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) csütörtökön az MTI-vel. Az űreszközt hétfőn bocsátották fel Bajkonurból, szerdán pedig sikeresen pályára állították. A szerkezet a 32 kilogrammos olasz Unisat-7 műholdról vált le, amelyen egy másik magyar űreszköz is utazott.

Kapcsolódó
Magyar műholdakat bocsátottak fel
A GRBAlpha és a SMOG-1 is elindult.

A SMOG-1 első jeleit csütörtökön éjjel a 0 óra 46 és 0 óra 56 perc közötti Magyarország feletti áthaladáskor több magyar rádióamatőr is vette. A SMOG-1 minden alrendszere rendben működik, töltöttségi szintje 90 százalék feletti.

Az 5-ször 5-ször 5 centiméter méretű SMOG-1 a BME oktatóinak irányításával, egyetemi hallgatók aktív részvételével, oktatási feladatok keretében, szponzorok támogatásával készült.

A műhold vezérlését, adatainak vételét a Műegyetemen elsődlegesen az E épület tetején található műholdkövető állomás biztosítja. Az Érden fekvő másodlagos földi vezérlőállomás mellett a világ számos rádióamatőre is követi a műhold útját, illetve küldi az adatokat a fejlesztőkhöz.

A SMOG-1 fedélzetén az alapvető működést biztosító egységek mellett a Föld körüli térség ember által keltett elektromágneses szennyezettségét (elektro-szmogot) vizsgáló műszer található. Másodlagos küldetése a műholdat érő ionizáló sugárzás szintjének vizsgálata egy totál ionizáló dózis mérő rendszer segítségével. A SMOG-1 újdonsága, hogy egy mágnesesen veszteséges anyagot alkalmaz, melynek célja a több mint 18 évre becsült pályaélettartam csökkentése annak érdekében, hogy minimalizálja a műhold aktív működése után az űrszemétként eltöltött időt.

A 2013-ban indult SMOG projekt keretében két repülő eszköz készült. Az első műhold 2019. december 6-án indult, kategóriájában világelsőként működőképesnek bizonyult, majd 2020. szeptember 28-án a légkörbe érve elégett, sikeresen fejezve be misszióját. Mérési eredményei alapján elkészült az első publikus, a Föld digitális földfelszíni TV sávú elektromágneses szennyezettségét ábrázoló térképe.

A sikeres pályára állítással, a SMOG és ATL-1 műholdak műegyetemi fejlesztői csapata jelenleg a világon a legtöbb sikeres PocketQube kategóriájú műholdküldetést tudhatja magáénak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik