Tudomány

Meglepő helyen bukkant fel egy amazonasi folyami szörny

Egy Dél-Amerika folyóiban honos folyami „szörny” teteme sodródott partra Floridában – írja a Live Science. Félő, hogy újabb invazív faj kezdett el terjedni az államban.

Az arapaima (Arapaima gigas) vagy pirarucu 3 méter hosszúra és 200 kilogrammosra is megnőhet. A mindenevő állat különlegessége mérete mellett az, hogy nyelvén fogak nőnek, hatalmas, kemény pikkelyeit pedig a piranhák sem képesek átharapni.

Solomon David, a Louisiana-i Nicholls Állami Egyetem munkatársa szerint az élőlények ugyan megjelenhettek Floridában, de egyelőre nem valószínű, hogy a faj jól boldogul a térségben. A hal szaporodásához specifikus körülményekre van szükség, ráadásul még csak egy példányt találtak, ami azt jelentheti, hogy a populáció nem stabil.

Az érintett arapaimát feltételezhetően házi állatként tartották.

Az egyedet vagy illegálisan engedték szabadon, vagy elpusztult a fogságban, és a tetemét eldobták. A hal maradványait a Caloosahatchee-folyónál találták meg, amely a Mexikói-öbölbe ömlik. A már bomlásnak indult állat eredetileg 3 méter hosszú lehetett.

kazumi Ishikawa / Getty Images

David szerint a pirarucu eredeti hazájában már veszélyben van, hiszen a húsa iránt komoly a kereslet. Bár az arapaimákat már tenyésztik is, még mindig rengeteg halat a természetből fognak be.

A fajra egyébként meglepő szülői gondoskodás jellemző, a kifejlett pirarucuk hosszú időn át gondoskodnak utódaikról. A hal légzése is egyedi: 5-15 percenként a felszínre kell jönnie levegőért, hiszen az Amazonas oxigéntartalma jellemzően túl alacsony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik