Tudomány koronavírus

A Pfizer elkezdte tesztelni a koronavírus elleni gyógyszerét

A Pfizer elkezdte a Covid-19 elleni, szájon át szedhető gyógyszer klinikai tesztelésének korai szakaszát, a szert a fertőzés első tüneteinek megjelenésekor lehetne adni a betegeknek, közölte kedden az amerikai gyógyszeripari vállalat.

A PF-07321332 nevű gyógyszerjelölt egy fehérjebontó enzimgátló, amely megakadályozza a vírus szaporodását a sejtekben, és a laboratóriumi kísérletekben meggyőző hatékonyságot mutatott a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 ellen. Az ilyen fehérjebontó enzimgátlók hatékonyak más vírusok, így a HIV vagy a hepatitisz C ellen, önmagukban is és más antivirális szerekkel kombinálva – közölte a vállalat.

A vállalat tanulmányoz egy intravénásan adható vírusellenes gyógyszerjelöltet is a klinikai próbák korai szakaszában kórházban kezelteken is. Együtt a szájon át szedhető és az intravénás gyógyszerjelöltnek megvan a potenciálja arra, hogy egymáshoz illesztett kezelést eredményezzen, amely kiegészíti az oltást, ha a betegség felüti a fejét – mondta Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik