Tudomány

A felső légkört is megzavarta a bejrúti robbanás

AFP
AFP

2020. augusztus 4-én helyi idő szerint este óriási detonáció történt Bejrútban. A város kikötőjében 2750 tonna nem megfelelően tárolt ammónium-nitrát robbant fel, a balesetben nagyjából 200 ember vesztette életét, a helyszínen egy 140 méter széles kráter alakult ki. Az esemény volt minden idők egyik legnagyobb ember okozta, nem nukleáris detonációja.

Kapcsolódó
Példátlan volt a bejrúti robbanás
Ez volt minden idők egyik legnagyobb nem nukleáris detonációja.

Egy friss tanulmányban Heki Koszuke, a Hokkaidói Egyetem munkatársa és kollégái a robbanás által előidézett légköri hullámot vizsgálják – írja a Phys.org.

A számítások alapján a hullám olyan erejű volt, hogy még a felső légkörben is elektromos zavarhoz vezetett.

A csapat az ionoszféra elektrontartalmát mérte fel, ez a réteg 50-965 kilométeres magasságban húzódik. Bizonyos természetes jelenségek, így a szélsőséges ultraibolya sugárzás és a geomágneses viharok, illetve egyes emberi tevékenységek, például a nukleárisfegyver-tesztek képesek befolyásolni az ionoszférában fellelhető elektronok mennyiségét.

A szakértők GPS műholdak adataiból következtettek a részecsketartalomra. Az eredmények alapján a bejrúti robbanás az ionoszférában is kialakított egy légköri hullámot, amely 0,8 kilométer per másodperces sebességgel haladt déli irányba. Ez az érték az érintett rétegben észlelhető hanghullámok sebességéhez hasonlít.

Hekiék szerint a bejrúti robbanás hulláma nagyobb volt, mint amit a japán Aszama tűzhányó 2004-es kitörése után mértek. A detonáció nagysága 1,1 kilotonna TNT erejének felelt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik