Tudomány koronavírus

A járvány előtti szintre emelkedik a légszennyezés

Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint a légszennyezés több régióban elérte a koronavírus-járvány előtti szintet – írja az MTI. A jelenség hátterében az áll, hogy sok helyen enyhítették a korlátozásokat, a mindennapos tevékenységek pedig egyes országokban visszatértek.

A Copernicus-program keretében működő a Sentinel-5P műholdjának adatai azt mutatják, hogy a nitrogén-dioxid szintje visszatért, sőt ismét elkezdett emelkedni Kína egyes térségeiben 2021 februárjában. Miközben 2020 februárjában 35 százalékkal csökkent az anyag koncentrációja Pekingben az előző év azonos időszakához képest, 2021 februárjában elérte a korábbi szintet. Hasonló a helyzet Csungking régiójában: a délnyugat-kínai városban 45 százalékkal csökkent a nitrogén-dioxid szintje 2019-2020 februárja között, mielőtt visszatért volna a járvány előtti koncentrációhoz, majd megkétszereződött 2021 februárjára.

Westend61 / Getty Images

„Valószínűnek tartottuk, hogy a légszennyezés visszaugrik, ahogyan elkezdik feloldani a járványügyi korlátozásokat világszerte” – mondta Claus Zehnert, a Sentinel-5P misszió vezetője. A légköri nitrogén-dioxid-koncentráció nem csupán az emberi tevékenységtől függ, az időjárási tényezők, a szélerősség, a felhők szintén hatással vannak a szennyezés mértékére, de az emberi tevékenység korlátozásának enyhítése nagy mértékben járult hozzá a növekedéshez.

Európában is várjuk, hogy a következő hetekben és hónapokban nőjön a nitrogén-dioxid-koncentrációja

– tette hozzá Zehnert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik