Tudomány

Újabb holt-tengeri tekercsekre bukkantak

Hatvan év után ismét bibliai szöveget tartalmazó tekercsek maradványaira bukkantak a Júdeai-sivatag barlangjaiban, a Holt-tenger közelében – írja az MTI. Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) kutatói által feltárt egyik, több tucat apró darabra szakadt, csaknem kétezer éves tekercs Zakariás könyvének egyik részletét tartalmazza. A pergamenen a 12 kispróféta szövegei, köztük Náhum könyvének sorai is olvashatók.

Úgy tűnik, az 1952-ben felfedezett kispróféták tekercsének hiányzó részét azonosították most.

A szöveget főként görög nyelven írták, de Isten nevét a babiloni fogság előtti korra jellemző héber betűkkel jelölték rajta.

Az új szövegmaradványok a Borzalom barlangjában kerültek elő. Az üreg azért kapta nevét, mert felfedezésekor, az 1950-es években 40 holttestet, gyermekekét, nőkét és férfiakét találták meg benne, akik a Római Birodalom elleni Bar-Kohba felkelés (i.sz. 132-135) idején halhattak meg. A pergamentöredékek mellett szintén a Bar-Kohba felkelés korából származó érméket is azonosítottak, amelyek a korszak tipikus zsidó szimbólumait viselik. A kutatók nyíl- és dárdadarabkákat, szövetmaradványokat, egy szandált, illetve egy tetű elleni fésűt is találtak.

MENAHEM KAHANA / AFP

A sivatag Murabat nevű barlangjában a világ legrégebbi, hatalmas, 90-100 literes, nádból készített és fedéllel lezárt kosarára bukkantak, amely a rendkívül meleg és száraz éghajlatnak köszönhetően kiváló állapotban maradt fenn. Elisabetta Boaretto, a Rechóvotban működő Weizman Tudományos Intézet munkatársa szerint a kosarat több mint 10 ezer évvel ezelőtt készíthették, az újkőkorban, amikor a térségben még nem jelent meg a fazekasság.

Az IAA 2017-ben átfogó régészeti feltárásokba kezdett a Júdeai-sivatagban, a Holt-tenger nyugati partjának szikláinál, hogy megmentse a helyi leleteket a régiségtolvajok elől. A szakemberek eddig 80 kilométernyi szakaszt vizsgáltak át a legmodernebb technológiákkal.

A 20. század egyik legnagyobb régészeti szenzációjának tartott holt-tengeri tekercseket is ezeknél a szikláknál, a Júdeai-sivatag barlangjaiban találták meg. A sérült és töredezett pregamenekre héber, arámi és görög nyelven több bibliai szöveg legkorábbi ismert változatát, a Bibliába be nem került vallási apokrifeket, illetve kommentárokat és misztikus szövegeket írtak titokzatos szerzőik, feltételezhetően az esszéneusok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.