Tudomány

Vért könnyezett egy nő a menstruációja alatt

Egy friss tanulmányban a szerzők egy indiai nő különös esetét mutatják be – számol az IFLScience. Szoumitra Ghos, a Csandígarhi Orvosi Oktatási és Kutatási Intézet munkatársa és kollégái azt írják, a nő szeméből menstruációja során vér szivárgott.

A véres könnyekkel járó hemolacria egy ijesztő tünet, de sok esetben ártalmatlan. A jelenség hátterében többek között a szem sérülése, a könnycsatornák eldugulása vagy orrvérzés állhat. A hemolacria bizonyos esetekben valamilyen egyéb rendellenesség, például bakteriális kötőhártya-gyulladás, magas vérnyomás, vérbetegség, esetleg daganat tünete.

Előfordul, hogy a véres könnyezést hormonális változások, például a menstruáció kezdete idézi elő.

A most bemutatott 25 éves nő akkor fordult orvoshoz, amikor egy hónap után, ismételten menstruációja alatt szivárgott vér a szeméből. A pácienst átfogó vizsgálat alá vetették, és miután minden egyéb lehetséges okot kizártak, a szakértők arra jutottak, hogy menstruációjakor a méhén kívüli szerveiben is ciklikus vérzés jelentkezik.

raquel arocena torres / Getty Images

A hasonló esetek ritkák, de nem példa nélküliek. A ciklikus vérzés egyéb testrészeket is érinthet, 2014-ben, az Egyesült Államokban ugyanakkor épp szemhez köthető vérszivárgást dokumentáltak. Az akkori eset főszereplőjénél fogamzásgátló tablettákkal sikerült jelentősen enyhíteni a tünetet, a mostani páciensnél is hasonló terápiát alkalmaztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik