Tudomány

Tojásokon kotló dinoszauruszt találtak

Egy friss tanulmányban a szerzők azt írják, kivételes kövületet azonosítottak Kínában – írja az IFLScience. Ez az első alkalom, amikor egy olyan, nem a madarakat is magába foglaló Avialae kládba tartozó dinoszauruszt találtak, amely egy halom tojáson ül. A fosszíliában a 70 millió éves embriók maradványai is fennmaradtak, az eltérő fejlettségi állapot alapján úgy tűnik, az utódok nem egy időben keltek volna ki.

Zhao Chuang

Shundong Bi, az Indianai Pennsylvaniai Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint ez az első kövület, amelyben egy felnőtt oviraptorida helyezkedik el embirókat tartalmazó tojások felett.

A szakértők eddig úgy gondolták, hogy a kotlás nem volt jellemző az általában nagyobb tömegű, nem avialae dinoszauruszokra.

A különleges leletet a kínai Kancsounál tárták fel – fészkelő oviraptorida-maradványokra egyébként eddig csak a Góbi sivatagban bukkantak. Úgy tűnik, a nem avialae fajok esetében is voltak olyanok, amelyek a mai tyúkokhoz hasonlóan költötték ki tojásaikat.

Bi szerint az, hogy a tojások ne egyszerre keljenek ki, ritka lehetett a dinoszauruszoknál, a jelenség még a mai madarak esetében sem túl gyakori. A felfedezés segíthet jobban megérteni a dinoszauruszok szaporodását: úgy tűnik, a folyamat jóval sokszínűbb és komplexebb volt, mint eddig hitték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik