Tudomány

Bronzkori fejedelemnő sírjára bukkantak

Egy friss tanulmány alapján a bronzkorban a mai Dél-Spanyolország területén a véltnél komolyabb lehetett a nők politikai hatalma – írja a CNN. A szakértők az úgynevezett Argar-kultúra (El Argar) maradványait vizsgálták, az időszámítás előtt 2200 és 1550 között létező közösség hozta létre a Földközi-tenger nyugati partvidékének első államát.

Vicente Lull, a Barcelonai Autonóm Egyetem (UAB) kutatója csapatával azokat a maradványokat vizsgálta, amelyek a La Almoloya nevű lelőhely egyik előkelő sírjából kerültek elő. A 38-as számú nyughelyben egy 35-40 éves férfit és egy 25-30 éves nőt temettek el közel 3600 évvel ezelőtt – nem messze lányuk sírját is feltárták. A nyughelyben nagyjából 30 értékes leletet, például ezüstből készült tárgyakat azonosítottak.

A leletek többsége, így egy ezüst fejdísz, minden bizonnyal a nőé volt.

A nyughelyet 2014-ben találták meg, a régészek azonban csak a közelmúltban állapították meg, hogy a sír a település palotája alatt feküdt. Ez az első alkalom, amikor sikerült igazolni, hogy az El Argar társadalma ilyen komplexumok köré szerveződött.

Leemage via AFP Egy, az Argar-kultúrához köthető fejdísz.

Cristina Rihuete, az UAB munkatársa szerint a sír elhelyezkedése az elhunytak társadalmi státuszáról árulkodik.

A nők szerepe a múltban sokkal fontosabb volt, mint ahogy azt képzelni mertük

– nyilatkozta a szakértő, hozzátéve, hogy az Argar-kultúrában a nőknek saját jogon lehetett hatalmuk.

Fejedelemnők uralhatták a közösségeket

Az El Argar története végén összeomlott, a közösségről a későbbi civilizációknak semmilyen emléke nem maradt. Az elmúlt két évtizedben ugyanakkor megkezdődtek azok a vizsgálatok, amelyek hozzájárulhatnak a különleges népcsoport történetének megismeréséhez.

Lull és társai a La Almoloyánál feltárt fejdíszt négy korábban előkerült diadémmal vetették össze. Mindegyik tárgyat nők számára készült nyughelyekben fedezték fel. Bár a fejdíszek egymástól távol bukkantak elő, sokban emlékeztetnek egymásra, ami arra utal, hogy a hatalom szimbólumai viszonylag egységesek voltak a korszakban.

A kutatók úgy gondolják, hogy az Argar-kultúrában a nők a politika meghatározó szereplői voltak. Míg a nőket gyakran nagy számú és komoly minőségű tárgyakkal együtt temették el, addig a férfiakat inkább szerényebb fegyverekkel. A szakértők azt feltételezik, hogy a férfiak a társadalomban végrehajtó feladatokat láttak el, a döntések megerősítéséhez járultak hozzá, a nők pedig az ideológiában, talán a kormányzásban játszottak fontos szerepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik