Tudomány

Szovjetek által meggyilkolt apácák maradványaira bukkantak

Katolikus apácák csontjaira bukkantak Lengyelországban – írja a Live Science. A nőket a második világháború végén ölték meg a szovjet katonák.

A Vörös Hadsereg 1944-ben szorította ki a németeket a térségből, az ország azonban nem lélegezhetett fel.

Hogy megerősítsék hatalmukat, a szovjetek tömegterrort alkalmaztak: rengeteg lengyel katonát, egyházi személyt és civilt börtönöztek be, deportáltak, illetve gyilkoltak meg.

Korabeli dokumentumok alapján a katonák 1945-ben lengyel hét nővért öltek meg, akik Alexandriai Szent Katalin rendjének tagjai voltak.

Hogy megtalálják a maradványokat, a régészek 2020 júliusában Gdańsknál folytattak feltárást, ahol azonosították Charytyna nővér (Jadwiga Fahl) csontvázát. Októberben Olsztynnál Generosa (Maria Bolz), Krzysztofora (Marta Klomfass) és Liberia (Maria Domnik) nővérek maradványait is felfedezték – mindhárom áldozat a város Szent Mária Kórházának ápolója volt. A maradék három áldozatot decemberben találták meg Orneta temetőjében. Rolanda (Maria Abraham), Gunhilda (Dorota Steffen) és Bona (Anna Pestka) nővérek nyughelyére utóbb más sírokat emeltek.

Galperin V. / Sputnik / Sputnik via AFP

A Lengyel Emlékezés Intézete szerint az elhunytak azonosításában a történelmi dokumentumok és a sírokban feltárt tárgyak mellett a csontvázak neme és kora segített. A nyughelyekben többek között a Katalin-rendhez köthető öltözékek maradványait is feltárták. A szakemberek azt tervezik, hogy genetikai vizsgálatokat is elvégeznek a csontokon.

1945 februárjában a szovjetek Gdańsk-Wrzeszcz, Olsztyn és Orneta kórházaira csaptak le, ahol a nővérek is dolgoztak. A betegeket és az ápolókat lemészárolták, Rolanda nővér arcát megcsonkították, Gunhildát háromszor is meglőtték, Krzysztofora szemeit pedig kivájták, nyelvét kivágták, és 16-szor megszúrták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik