Tudomány

Elképesztő mennyiségű ételt dobunk ki

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentése alapján a világszerte eladott élelmiszer 17 százaléka a szemétben végezte 2019-ben – írja az MTI. Ez 931 millió tonnányi élelmiszert jelent, amely a magánháztartások, éttermek, üzletek és más élelmiszerárusító egységek hulladéklerakójába jutott.

Ebből a mennyiségből minden földlakóra fejenként 121 kilogramm jutna.

A jelentés elkészítéséhez a szakértők 54 ország adatait vették figyelembe. A hulladékba beletartoznak a még ehető élelmiszerek és a nem fogyasztható maradékok is, mint a csontok vagy a gyümölcshéjak.

Jose A. Bernat Bacete / Getty Images

Szinte minden országban, legyen az szegényebb vagy gazdagabb, az eladott élelmiszer igen nagy részét kidobják. A  legnagyobb arányban a magánháztartásokban pazarolnak: a táplálék 11 százaléka kerül a kukákba. Az éttermekben és más vendéglátóhelyeken az ételek 5 százaléka, az élelmiszerkereskedésekben pedig 2 százaléka válik szemétté. 2019-ben egyébként csaknem 700 millió ember nem jutott elegendő élelmiszerhez.

Inger Andersen, az UNEP vezetője szerint az élelmiszerhulladék csökkentése mérsékelné az üvegházhatású gázok kibocsátását, a természet földművelés okozta károsodását és szennyeződését, növelné az élelmiszerek elérhetőségét, ezáltal csökkentené az éhezést. A tudatosabb élelmiszergazdálkodással ráadásul pénzt is spórolnánk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik