Tudomány

Az élet alapanyagaira bukkantak egy aszteroidán

Queenie Chan, a Royal Holloway munkatársa csapatával szerves anyagokat és vizet talált egy olyan mintában, amely egy, a belső Naprendszerben keringő kisbolygóról származik – írja a Phys.org. Az ilyen anyagok a Földön elősegíthették az élet kialakulását, korábban hasonló felfedezés nem született.

Az érintett mintát, az úgynevezett Amazont, a Japán Űrügynökség Hayabusa űrszondája hozta el 2010-ben, és az Itokawáról származik. Az új tanulmány alapján az objektum az évmilliárdok során ütközhetett, amelynek hatására felforrósodott, kiszáradt, majd szétesett, utóbb azonban ismét összeállt, és újból megjelent rajta a víz.

A Földön található legtöbb meteorit az S típusú kisbolygóktól eredeztethető, ilyen az Itokawa is.

A szakértők most úgy gondolják, hogy a hasonló objektumok tartalmazhatják az élet nyers alapanyagait.

A kutatók eddig arra gyanakodtak, hogy bolygónkra a C típusú, szénben gazdag aszteroidák hozták el ezeket az építőelemeket.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Chan szerint az Amazonban felmelegített és érintetlen állapotban is jelen van a szerves anyag. Úgy tűnik, a múltban az Itokawa 600 Celsius-fok fölé forrósodott, később viszont, amikor az objektum lehűlt, újabb szerves vegyületek jelentek meg rajta. A szakember hozzátette, az új eredmények sokat elárulnak az égitest történetéről, és annak megértésében is segíthetnek, hogy mi zajlott a Földön az élet megszületése előtt.

Az elmúlt időszakban más mintagyűjtő robotok, így a Hayabusa-2 és a NASA OSIRIS-Rex űrszondája is elhoztak darabokat egy-egy aszteroidából. Ezen minták elemzésével tovább árnyalhatják a kutatók a kisbolygókról kialakított tudományos képet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik