Tudomány

Ősi gyilkológépre bukkantak

A szakértők eddig úgy gondolták, hogy az Anteosaurus egy kifejezetten lomha húsevő volt. Az erős állkapcsú, hatalmas koponyájú emlősszerű hüllő 265-260 millió éve élt Afrikában, teste nagyjából akkora volt, mint egy orrszarvúé, farka pedig egy krokodiléra emlékeztetett. A kutatók azt hitték, hogy az állat túlságosan nagy és lassú volt ahhoz, hogy igazán jó vadász legyen, egy friss tanulmány alapján ugyanakkor hatékonyan futhatott, illetve követhette prédáit – írja a Phys.org.

Az Anteosaurus azon emlősszerű hüllők közé tartozott, amelyek jóval a dinoszauruszok kora előtt éltek a Földön. Az élőlények ezen csoportjának csontjai erősek és nagyok voltak, az Anteosaurus pedig nem jelent kivételt. Az állat koponyáján található dudorok és hatalmas fogai mai szemmel nézve félelmetes külsőt adtak az élőlénynek.

Wits University

A kutatók eddig azt hitték, hogy az állat lomhán mozgott, Dr. Julien Benoit, a Witwatersrandi Egyetem munkatársa és kollégái azonban új vizsgálatukban másra jutottak. A csapat röntgennel és háromdimenziós képalkotóval vizsgálta az Anteosaurus koponyájának belső szerkezetét, és olyan jellegzetességekre bukkantak, amelyek jó egyensúlyérzékre utalnak.

Úgy tűnik, az állat nem éppen a lassú mozgáshoz alkalmazkodott.

Benoit szerint a fürge ragadozókra, így a gepárdokra és a velociraptorokra egyedi idegrendszer és kifinomult érzékszervek jellemzőek. A szakértők azt akarták kideríteni, hogy vajon az Anteosaurusnál nem voltak-e jelen hasonló vonások.

Az eredmények alapján az állat belső füle meglehetősen nagy volt, ami azt jelenti, hogy kortársaihoz képest gyorsan haladhatott. A kutatók szerint a szem koordinációja is érzékeny lehetett, ami segíthette a zsákmány követését. Benoit szerint az Anteosaurus egy kifinomult gyilkológép volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik