Tudomány

Először figyeltek meg hurrikánt az űrben

Először figyeltek meg űrhurrikánt, a jelenséget a Föld ionoszférájában azonosították – írja a Phys.org. Az űrciklont műholdak észlelték 2014-ben, az adatok között azonban csak utóbb fedezték fel a jelenséget. Az eredményekről Csing-He Csang, a Santungi Egyetem munkatársa és kollégái a közelmúltban számoltak be.

A vizsgálat során sikerült egy háromdimenziós képet létrehozni a mintegy 1000 kilométer széles kavargó plazmatömegről.

Az űrhurrikán az Északi-sark felett alakult ki, és eső helyett elektronokat hullajtott magából. A szakértők szerint a jelenség sok szempontból hasonlított az alsó légkörben kialakuló trópusi ciklonokra.

Adastra / Getty Images

Mike Lockwood, a Readingi Egyetem kutatója és a csapat tagja kiemelte, eddig nem volt biztos, hogy léteznek az űrben plazmahurrikánok. A szakember hozzátette, hasonló jelenségek akkor jöhetnek létre, amikor szokatlanul gyorsan és nagy mennyiségben érik el a felső atmoszférát a töltött részecskék, illetve a napszél energiája. A kutatók úgy gondolják, hogy plazmacikonok más égitesteknél is megjelenhetnek.

A Földön kívül korábban láttak már alsó légköri hurrikánokat a Marson, a Jupiteren és a Szaturnuszon, sőt hatalmas tornádókat a Nap atmoszférájában is kimutattak. Azt azonban eddig nem tudták, hogy kialakulhatnak-e ciklonok bolygók felső légkörében. A Csangék által dokumentált plazmahurrikán az óramutató járásával ellenkező irányban forgott, több karja is volt, és közel nyolc órán át tartott. Mivel a jelenség alacsony geomágneses aktivitás mellett alakult ki, feltételezhető, hogy az ilyen hurrikánok nagyon gyakoriak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik