Tudomány

Tintahalak teljesítettek egy emberek számára létrehozott tesztet

Schafer & Hill / Getty Images
Schafer & Hill / Getty Images

Egy friss tanulmányban a szakértők azt írják, egy tintahalfajnak sikerült átmennie egy olyan kognitív teszten, amelyet gyermekek számára alkottak meg – számol be a ScienceAlert. A felfedezés újabb bizonyíték arra, hogy nem szabad alábecsülnünk az állatok intelligenciáját.

Az élőlényekkel az úgynevezett mályvacukor-tesztet hajtották végre. A Stanford Egyetemen az 1970-es években kidolgozott kísérletben egy mályvacukrot helyeznek egy gyermek elé, akit aztán egy időre magára hagynak. A gyermeknek azt mondják, hogy amennyiben kibír 15 percet, és nem eszi meg az édességet, úgy kap egy második mályvacukrot is.

A kielégülés késleltetésének felmérése olyan kognitív képességekről árulkodik, mint az előre tervezés.

Mivel a teszt meglehetősen egyszerű, viszonylag könnyen állatokra igazítható: az élőlényeket meg kell tanítani, hogy amennyiben kivárnak, még jobb jutalmat kapnak. A kísérletet korábban főemlősökkel, kutyákkal és varjakkal is elvégezték, sőt tavaly a közönséges tintahallal is folytattak kutatásokat.

Kapcsolódó
Meglepő, mennyire intelligensek a varjak
Elképzelhető, hogy az elemi tudatosság a vártnál gyakoribb a madaraknál és az emlősöknél.

Alexandra Schnell, a Cambridge-i Egyetem munkatársa és kollégái szerint utóbbi kísérletnél nem sikerült bizonyítani, hogy az állatok viselkedésének átalakulását a táplálék elérhetőségének megváltozása vagy az önkontroll okozza-e. Éppen ezért új tesztet dolgoztak ki hat példány számára. A tintahalakat egy speciális akváriumba helyezték, amelyben két kamrát alakítottak ki. A rekeszek közötti ajtó átlátszó volt, az egyikbe egy kevésbé, a másikba pedig egy rendkívül vonzó táplálékot, egy garnélát tettek.

A kamrák ajtajain olyan szimbólumok voltak, melyek felismerésére korábban betanították az állatokat. A kör azt jelentette, hogy az ajtó azonnal nyitható, míg a háromszög arra utalt, hogy 10-130 másodperccel később lehet csak bejutni. A kontrollként szolgáló négyszög azt mutatta, hogy az ajtó mindvégig zárva marad. A garnéla rendszerint csak várakozás után volt elérhető, ha viszont a tintahal a könnyebben elérhető táplálék mellett döntött, a garnélához sosem férhetett hozzá.

Az eredmények alapján a példányok inkább vártak 50-130 másodpercet, csak hogy a kedvelt táplálékukhoz jussanak. Hasonlót eddig csimpázok, papagájok és varjak esetében dokumentáltak. A vizsgálat során azt is sikerült igazolni, hogy a közönséges tintahal könnyen tanul. Amikor ugyanis a betanítás során megváltoztatták a jutalmat jelző szimbólumot, az egyedek viszonylag gyorsan alkalmazkodtak az új jelhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik