Tudomány

Így tűnhet el egy nap a Földről az élet

Ozaki Kazumi, a Tóhó Egyetem munkatársa és Christopher Reinhard, a NASA szakértője új tanulmányukban arra jutottak, hogy nagyjából egymilliárd év múlva fordulópont áll be a Föld történetében – írja a Phys.org. A kutatók szimulációk segítségével jutottak erre a megállapításra.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy az élet nem maradhat fenn örökké bolygónkon. Az égitestet a távoli jövőben el fogja pusztítani a felfúvódó Nap, de a csillag fokozódó tevékenysége miatt a Föld már korábban lakhatatlanná válhat. Kazumiék célja most az volt, hogy megtalálják a fordulópontot, ehhez pedig olyan szimulációkat folytattak, amelyek az éghajlati, geológiai és biológiai folyamatok, illetve a Nap aktivitásának változásával is számolnak.

Az eredmények alapján nagyjából egymilliárd év múlva drámai átalakulás kezdődik.

Ekkorra egyre több energia éri majd el a felszínt, ennek hatására a szén-dioxid elkezd lebomlani, a védelmet nyújtó ózonréteg pedig szép lassan eltűnik. A szén-dioxid szintjének csökkenésével veszélybe kerülnek a növények, ami visszaveti az oxigéntermelést.

SCIEPRO / Getty Images

Megközelítőleg 10 ezer évvel később a növények kipusztulnak, és a rájuk támaszkodó fajok is eltűnnek. Az atmoszféra metánkoncentrációja egyre nőni fog, a bolygó pedig az általunk ismert élet számára szinte teljesen elviselhetetlenné válik majd. A bolygón ekkora csak anaerob létformák maradhatnak, idővel, legkésőbb 4 milliárd év múlva azonban ezek sem bírhatják tovább.

Kazumiék úgy gondolják, hogy eredmények nem csupán a Föld jövőjének megértésében segíthetnek. Az adatokból kiindulva később más, távoli égitestek körülményeit is felmérhetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik