Tudomány

Megtalálták Ausztrália legveszélyesebb mérges állatait

Az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet (AIHW) tanulmány alapján a méhek és a darazsak a legveszélyesebb mérges állatok az országban – írja az MTI. A szervezet jelentése szerint az ausztrálok kétszer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba méh- vagy darázscsípés miatt, mint bármely más állat csípése vagy marása következtében.

Mindez meglepő, hiszen Ausztrália ad otthont a világ néhány leghalálosabb kígyójának, pókjának és tengeri teremtményének.

2017-2018-ban több mint 3500 ausztrál ember került kórházba valamilyen mérges állattal vagy növénnyel való érintkezés miatt. Az esetek 26 százalékában (927 ember) méhcsípés miatt volt szükség kórházi ellátásra. Az esetek 19 százalékáért pókok, 17 százalékáért kígyók voltak a felelősek. Az érintett időszakban 19 ember halálát okozták mérges állatok: 12 személy méh- és darázscsípés, heten pedig kígyómarás következtében vesztették életüket.

Oliver Strewe / Getty Images

James Harrison, a tanulmány egyik szerzője szerint az eredményeket figyelmeztetésnek kellene venni, az ausztráloknak pedig tudatosítaniuk kellene magukban az allergiás reakció lehetőségének veszélyét. „Sokan nem számolnak azzal a ténnyel, hogy a méhek is részei a képnek” – mondta a szakember.

Ausztrália ad otthont a világ 25 legmérgezőbb kígyófajából 20-nak, illetve a tölcsérhálós pókoknak, amelyeket a leghalálosabb mérgű pókokként tartanak számon. A kórházi ellátást igénylő pókmarások több mint 40 százalékáért a vöröshátú pókok, míg a kígyóharapások 36 százalékáért barnakígyók voltak a felelősek. Harrison szerint a szárazföldön élő mérges állatok mellett Ausztráliában él a világ néhány legmérgezőbb tengeri teremtménye is, köztük az irukandzsi nevű medúzafaj. Ennek ellenére a vizsgált időszakban kevesebb mint 400 ember került csak kórházba ilyen tengeri állatokkal miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik