Tudomány

Magyar matematikus kapta a Schrödinger-díjat

Erdős László magyar matematikus és Markus Arndt német kvantumfizikus megosztva kapták meg az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) egyik legnagyobb elismerését, az Erwin Schrödinger-díjat – írja az MTI.

A matematika és a természettudományok területén elért eredményekért járó elismeréssel 15 ezer euró pénzdíj is jár.

Erdős László kutatási területe a matematikai fizika és a valószínűségszámítás. 2017-ben Horng-Tzer Yauval együtt megkapta az Amerikai Matematikai Társulat (AMS) Leonard Eisenbud-díját a Wigner-féle véletlen mátrixok sajátérték-statisztikái univerzalitási tulajdonságainak igazolása terén elért eredményekért. Az 1950-es évekből származó elmélet bizonyításával megteremtette a nagyon eltérő természettudományi és technikai kérdések feldolgozásának matematikai alapjait.

Erdős László 1990-ben szerzett matematikusdiplomát az ELTE-n, majd PhD-fokozatot a Princeton Egyetemen. 2013 óta dolgozik az Osztrák Tudományos és Technológiai Intézetben (IST) Klosterneuburgban, az Erdős Group vezetője. 2015-ben az Osztrák Tudományos Akadémia levelező tagja, illetve az Academia Europaea tagja lett. 2016 májusában az MTA külső tagjává választották.

Arndt kísérleti úton tárta fel a kvantum-nanofizika területén, hogyan lehet nagyon intenzív mérési módszerré fejleszteni az anyaghullámok interferometriáját. A szakember 2004 óta a Bécsi Egyetem kvantum-nanofizika professzora.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik