Tudomány

Magyar szakembert neveztek ki fontos vatikáni pozícióban

Ferenc pápa a Történettudományok Pápai Bizottságának (Pontificio Comitato di Scienze Storiche) tagjává nevezte ki Molnár Antalt, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatóját – áll ELKH közleményében.

A szakember az első magyar tag a rangos vatikáni testület 67 éves fennállása óta.

Molnár Antal 25 éve foglalkozik a katolikus egyháztörténelem kutatásával, ezalatt 18 könyve és több mint 200 tanulmánya jelent meg itthon és külföldön. 2011 és 2016 között a Római Magyar Akadémia igazgatójaként számos nemzetközi tudományos rendezvényt szervezett, többek között a Vatikánnal együttműködésben.

Tiziana FABI / AFP

A Történettudományok Pápai Bizottságát XII. Pius pápa alapította 1954-ben a Történettudományok Nemzetközi Bizottságának (Comité International des Sciences Historiques) vatikáni szervezeteként. A bizottság elődje egy bíborosi testület volt, amelyet még XIII. Leó pápa állított fel a történeti kutatások előmozdítása érdekében 1883-ban, a Vatikáni Levéltár megnyitását követően. XII. Pius döntése világosan jelezte a katolikus történetírás radikális megújulását, illetve az egyetemes történettudománnyal folytatott intenzív párbeszéd kezdetét. Ez a bizottság a legfontosabb történettudománnyal foglalkozó intézmény a Vatikánban, feladata a nemzetközi egyháztörténeti kutatások előmozdítása és koordinálása.

A testület összesen 32 egyházi és világi tagot számlál, akik mind elismert tudósok. A bizottságnak eddig Közép- és Kelet-Európából mindössze két, egy lengyel és egy szlovák tagja volt. Ferenc pápa döntése nemcsak Molnár Antal történészi és tudományszervező tevékenységének az elismerése, hanem fontos gesztus az 1990 után megújult magyarországi egyháztörténeti kutatások szempontjából is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik