Tudomány

Erős jelek érkeztek egy távoli objektumtól

Kutatók egy csoportja a NASA Fermi űrtávcső adatait elemezve erős kitöréseket észlelt az S5 1803+784 jelű blazárnál – írja a Phys.org. Az ilyen objektumok relativisztikus anyagsugarat bocsátanak ki, ezek rendkívül erős plazmakilövellések. A szakértők úgy gondolják, hogy a blazárokat a galaxisok közepén található szupermasszív fekete lyukakba eső anyag látja el elképesztő energiával.

A hasonló aktív galaxismagok emissziója az elektromágneses sugárzás minden spektrumában jelentős, és igen változékonyak, akár órák alatt is nagyban változhat a fényerejük.

A blazárok az utóbbi időkben a csillagászat és az asztrofizika egyik kedvelt kutatási témájává váltak.

Marc Ward/Stocktrek Images / Getty Images

A látható tartományban mérhető kibocsátásuk alapján a blazárokat két csoportba osztják, az S5 1803+784 azon kategóriába tartozik, amelyre nem jellemző a jelentős és széles optikai sugárzás. A forrást 2008 augusztusa és 2018 decembere között figyelte meg a Fermi űrtávcső, az adatokat Roberto Nesci, az Olasz Asztrofizikai Intézet munkatársa és kollégái elemezték. A cél az volt, hogy jobban megértsék a blazár különböző hullámhosszai közötti kapcsolatokat, ez ugyanis hasznos lehet a későbbi elméleti munkákhoz.

A csapatnak nem sikerült időszakosságot kimutatnia az objektum kibocsátásában, több gammakitörés esetében ugyanakkor kísérő látható fényt is észleltek. A kutatók bíznak benne, hogy eredményeik hozzájárulhatnak a blazárok természetének alaposabb megértéséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik