Tudomány

Fallosszal díszített ókori leletre bukkantak

Angol régészek ritka leletet, egy faragott fallosszal díszített malomkövet találtak – írja a Live Science. A szakértők szerint 2 ezer évvel ezelőtt a helyiek azt hihették, hogy a szimbólum szerencsét hoz használójának.

Az Oxford Archaeology régészeti cég az A14 út építését megelőző 2017-2018-as feltáráson fedezte fel a leletet 300 további malomkővel és kézimalommal együtt. A különleges szimbólumot ugyanakkor csak egy későbbi elemzés során észlelték.

Ruth Shaffrey, a vállalat szakembere szerint a mostanival együtt Nagy-Britannia területén csupán négy hasonló malömkövet azonosítottak.

A kutató hozzátette, a felfedezés arról árulkodik, hogy a helyi közösség számára nagyon fontos volt a malmok használata.

Photos by R A Kearton / Getty Images Illusztráció

A régészek úgy gondolják, hogy miután a malomkő használat közben eltört, a korabeliek kézimalommá alakították. A fallikus formák rendkívül gyakori díszek voltak a római korban, a jelkép a férfiasságot és az erőt szimbolizálta, illetve szerencsét hozott.

Az A14 építési munkálatai során egyébként más izgalmas maradványok, köztük egyéb ókori leletek, mamutagyarak és gyapjas orrszarvúk koponyái is előkerültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik