Tudomány

18 év után engedtek szabadon egy orangutánt

Anup Shah / Getty Images
Anup Shah / Getty Images

A pandémia kezdete óta először engedtek szabadon orangutánokat Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén – írja az MTI. A tíz példányt helikopterrel, drótkötélre erősített dobozokban szállították a rehabilitációs központból a dzsungelbe.

A Borneói Orángutánmentő Alapítvány (BOSF) szerint az érintett egyedek mentésük előtt fogságban éltek.

A Nenuah nevű 19 éves nőstényt például Thaiföldről telepítették vissza a szigetre, Balit pedig 2003-ban, négy hónapos korában mentették ki egy ültetvényről.

Az akkor még kölyök bőre alatt két légpuskalövedéket találtak, egyik lába eltört. Nenuah több társával együtt 2006-ban érkezett az egyik rehabilitációs központba, több példány esetében azonban lassabban zajlik a visszavadítási folyamat.

„A járvány ideje alatt az orángutánok szállításának legjobb módja a helikopter használata” – mondta Denny Kurniawan, a BOSF programmenedzsere. A hosszú, napokig tartó autós szállítás ugyanis növelte volna a koronavírus-fertőzés kockázatát. Az orángutánokról és más emberszabásúakról ismert, hogy fogékonyak az emberi légzőszervi betegségekre, gorilláknál például már COVID-19-es eseteket is dokumentáltak.

Kapcsolódó
Sikerült meggyógyítani egy idős, koronavírusos gorillát
A 48 éves Winstonnál tüdőgyulladást és szívbetegséget állapítottak meg.

A Természetvédelmi Világszövetség szerint napjainkban mintegy 100 ezer borneói orángután él a természetben. A populáció az elmúlt 60 évben kevesebb mint felére csökkent. Az orángutánokat az orvvadászat mellett élőhelyük visszaszorulása is fenyegeti, a pálmaültetvények kialakítása során például hatalmas erdős területeket pusztítanak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik