Tudomány

Megmenekülhet az alaszkai vadon az olajcégektől

Piriya Photography / Getty Images
Piriya Photography / Getty Images

Az amerikai belügyminisztérium szerint a jegesmedvék védelmének hiánya miatt kudarcba fulladtak az Alaszkai Sarkvidéki Nemzeti Parkban (ANWR) lévő kőolajmezők feltárására vonatkozó tervek – írja az MTI. Melissa Schwartz szóvivő szerint az olajmezők feltárásához szükséges szeizmikus mérések engedélyezését kérő Kaktovik Inupiat helyi vállalat nem azonosította a térség jegesmedve-barlangjait a február 13-i határidőig. Ennek elvégzése szükséges lett volna ahhoz, hogy az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat engedélyt adjon a mérésekre.

A vállalat mintegy 140 ezer hektárnyi területen tervezett vizsgálatot folytatni az ANWR-ben, a határidő elmulasztása azonban szerződésszegésnek számít.

A Trump-adminisztráció január elején nyitotta meg Alaszka egy részét, köztük a nemzeti park egyes térségeit az olajvállalatok előtt.

A tervet korábban rengeteg kritika érte, sőt a projekt körül egy komolyabb tudományos botrány is kirobbant.

Kapcsolódó
Az amerikai kormány az olajat választaná a jegesmedvék helyett
A The Washington Post belső dokumentumokhoz jutott hozzá.

A 78 ezer négyzetkilométeres vadrezervátum kulcsfontosságú élőhely számos állat, köztük a jegesmedvék számára. A faj vemhes nőstényei a régióban alakítanak ki hóba és jégbe vájt odukat maguknak a téli hónapokban, hogy azokban hozzák világra utódaikat. A hőmérséklet emelkedésével és a tengeri jég vékonyodásával a ragadozók a szárazföldön, elsősorban a vadrezervátum part menti síkságán hozzák létre barlangjaikat.

A kiadott kőolaj- és földgázkitermelési jogok tíz évig érvényesek. A becslések alapján nagyjából 11 milliárd hordónyi olajat rejthet a vadrezervátum, utak és egyéb infrastruktúra híján viszont rendkívüli költségekkel járna a bányászat.

Korábban számos nagy amerikai bank jelezte, hogy nem fogja támogatni a projektet, és a január 20-án beiktatott Joe Biden, illetve belügyminiszter-jelöltje, Deb Haaland is ellenzik az olajkitermelést a nemzeti parkban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik