Tudomány

Al Caponéhoz köthető illegális szeszfőzdére bukkantak

Dél-karolinai régészek egy csoportja olyan telep maradványaira bukkant, amelynél az 1920-as években illegálisan főzhettek alkoholos italokat – írja a Live Science. A szakértők szerint a lelőhely valószínűleg Al Capone egyik társához köthető.

A kutatók Charlottesville közelében, egy erdős, mocsaras területen folytattak ásatást, amikor egy fém hordót, egy kerti tömlőt, salaktéglákat és fémhulladékokat találtak.

Katherine Parker, a Knoxville-i Tennessee-i Egyetem munkatársa szerint a leletek egy illegális szeszfőzde maradványai, a telep Benjamin Villeponteaux-é, egy helyi szeszcsempészé lehetett.

A szakértő hozzátette, a hasonló lelőhelyeket gyakran nézik egyszerű hulladéklerakónak, noha rengeteg olyan részlettel bírnak, melyek alapján könnyedén felismerhetőek. A salaktéglák például árulkodóak: ezek az 1920-as évekre datálhatóak, és valószínűleg egy fém tartályt tartottak, melyben hatalmas mennyiségű rozsot, árpát, cukrot és vizet forraltak. Az alkoholgőzt egy tömlő segítségével egy másik berendezésbe vezették, ahol aztán lecsapódhatott.

Tetra Images / Getty Images

A régióban Villeponteaux több illegális szeszfőzdét is üzemeltetett, a források alapján a férfi Al Caponéval együttműködve gyártotta és árusította az italt. A szeszcsempész 1926-ban, egy lövöldözésben halt meg, titkos telepeit azonban jóval a halála után is használhatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik