Tudomány

Csapdába esett delfineket próbálnak menteni Új-Zélandnál

Közel 50 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfint próbálnak életben tartani, és a dagállyal visszajuttatni a mélyebb vizekbe Új-Zélandnál – írja az MTI. Az állatok a part közelébe vetődtek, ahol aztán az apály miatt megfeneklettek.

A Déli-sziget Farewell Spit nevű tengerpartjánál 49 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin esett csapdába.

A bajba került állatokat helyi idő szerint hétfőn reggel vette észre egy túraszervező, kilenc példány már el is pusztult.

A helyszínen 65 vadőr és rengeteg önkéntes dolgozik egész nap, hogy hűtsék, illetve nedvesítsék a parti homokra vetődött állatok testét, és visszajuttassák őket a biztonságos, mély vízbe. A műveletet a közhasznú Jonah Projekt szervezet irányítja.

Westend61 / Getty Images

A Farewell Spit homokos partjánál, amely a Tasmán-tengerbe nyúlik, már korábban is előfordult hasonló, tömeges partravetődés. A környéket delfincsapdának is hívják, mivel az állatok nehezen tudnak kikeveredni a hosszan elnyúló, enyhén lejtő partvonal fogságából, ha egyszer véletlenül odavetődtek. Négy évvel ezelőtt több mint 650 gömbölyűfejű-delfin rekedt meg a területen két tömeges partravetődés alkalmával, akkor több mint 350 állat pusztult el.

Több elmélet is született arról, hogy miért sodródnak partra a delfinek. Vannak, akik azzal magyarázzák, hogy zsákmányra vadászva kerülnek túl közel a szárazföldhöz, más szakértők szerint a csoportok sérült tagjaikat védve vagy ragadozók elől menekülve kerülnek veszélybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik