Tudomány

Péntekre rendbe jöhet a Szamos vízminősége

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
Csütörtök hajnalban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja is határérték feletti volt.

Várhatóan péntekre már nem tér el a Szamos vízminősége a megszokottól, a Romániából érkező nehézfémcsóva jelenleg a Tiszában, Vásárosnamény térségében van – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója csütörtökön az M1 tévécsatornán.

Láng István azt mondta: a cél az, hogy a nehézfémek ne kerüljenek ki a mederből, és minél nagyobb arányban hígítsák azokat. Emiatt szerencsés, hogy a Szamoson és a Tiszán magas a vízállás, de a víz még a mederben van – tette hozzá.

A szennyezéscsóvát figyelemmel követik, több szelvényben is folyamatosan mérnek: a határszelvény után Tunyogmatolcson, a Szamos torkolatánál, a Szamos torkolata alatt, és ha a csóva eléri Záhonyt, ott is, valamint Bodrognál és Tiszalöknél is mérnek majd – tudatta a főigazgató. Azt, hogy van-e értelme a további védekezésnek, a mérések alapján határozzák meg. A csóva várhatóan szombaton lép ki Tiszalök térségéből, de amíg nem vonul le, Tiszalökig szüneteltetik a vízkivételeket és vízpótlásokat.

Az OVF korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szerda kora délután a Nemzetközi Riasztó Rendszeren keresztül a román fél arról értesítette az OVF-et, hogy Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte el a Szamost. A szennyezés csütörtökön hajnali 1 órakor ért magyar területre.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Szamosból Csengernél csütörtökön hajnali két órakor vett vízmintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja is határérték feletti volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik