Tudomány

Hatalmas hajrögöt távolítottak el egy lány gyomrából

Egy hatalmas hajcsomót kellett eltávolítani egy angliai tinédzser gyomrából – írja a Live Science. Az esetet bemutató tanulmány alapján a Rapunzel-szindrómában szenvedő lány folyamatosan ette a saját haját, amely elkezdett összeállni az emésztőrendszerében, és károsította a gyomorfalát.

A 48 centiméter hosszú, hajból álló rög teljesen eltömítette a fiatal gyomrát.

A 17 éves páciens azt követően fordult orvoshoz, hogy kétszer is elájult, az esések közben pedig megsérült az arca és a fejbőre. A vizsgálat során kiderült, hogy egy hatalmas objektum van hasa felső részében. A tinédzser elárulta, hogy az elmúlt öt hónapban többször is tapasztalt hasi fájdalmakat, amelyek a kórházi látogatást megelőző két hétben rosszabbodtak.

honey_and_milk / Getty Images

A lánynál korábban két mentális zavart is diagnosztizáltak: a trichotillománia a haj kényszeres húzogatásával és tépkedésével, míg a trichofágia a megevésével jár. Előbbi zavar az emberek 0,5-3 százalékánál alakul ki az élet valamely pontján, a trichotillomániában szenvedők 10-30 százaléka pedig trichofágiát is tapasztal. A haj lenyelése komoly egészségi gondokhoz vezethet.

A szakértők Rapunzel-szindrómát állapítottak meg a tinédzsernél, ez akkor figyelhető meg, amikor a gyomorban lévő hajcsomó már a beleket is eléri. Az orvosok végül műtéti úton távolították el a rögöt, a lányt ezt követően egy ideig csöveken keresztül kellett táplálni. Egy hónappal a beavatkozás után komplikációk nem jelentkeztek, a fiatal pedig elkezdett pszichológushoz járni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik