Tudomány

Férgekkel fertőztek meg egy kutatót egy kísérlet kedvéért

Dr. Jimmy Bernot, az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (NSF) zoológusa egy bizarr kísérletről számolt be a Twitteren, melyben maga is részt vett – írja az IFLScience.

A szakértőt 50 horogféreggel fertőzték meg, hogy felmérhessék egy új vakcina hatásait.

Bernot szerint a paraziták képesek igen súlyos hatást gyakorolni a gazdaszervezetekre, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni róla, hogy az élősködök elengedhetetlenek az egészséges ökoszisztémanak. A paraziták például képesek szabályozni a táplálékláncot.

KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A kutató kiemelte, hogy a horogféregek különösen érdekesek a tudomány számára, hiszen a paraziták évente mintegy 500 millió embert fertőznek meg, jellemzően a trópusi és szubtrópusi területeken. Az élősködők változatos tüneteket okozhatnak, bizonyos esetekben a fertőzés nem is jár árulkodó jelekkel.

Bernot esetében a férgek a csuklóján keresztül jutottak be a szervezetébe, a kutató rögtön a fertőzés után viszkető érzést tapasztalt, amely később súlyosbodott. Csuklóján kiütések is jelentkeztek. A parányi, néhány milliméteres férgek az érrendszerében utazva a tüdejét és a torkát is elérték. A Bernot szervezetében lévő paraziták számát székletminták segítségével monitorozták, a peték a 76 napon jelentek meg a kutató mintáiban.

Nagyjából egy évvel a kísérlet kezdete után a szakembert beoltották. Bernot korábban számos vizsgálatban vett részt, de ez volt az első alkalom, amikor alanyként csatlakozott be egy klinikai kutatásban. A szakértő egyelőre nem tudja, hogy placebót vagy a valódi oltást kapta-e meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik