Tudomány

Egyszerre hajtottak végre arc- és kettős kézátültetést

Egyszerre végeztek arc- és kettős kézátültetést egy amerikai kórházban – írja az MTI. Hat hónappal a 23 órás műtét után a páciens már tanulja, miként pislogjon, mosolyogjon, csípjen, illetve szorítson. A 22 éves Joe DiMeót augusztusban műtötték, két évvel azt követően, hogy súlyosan megégett egy autóbalesetben. A New York-i Egyetem Langone Health központjában végzett beavatkozás eredményesnek tűnik, a szakértők szerint ugyanakkor még várni kell, mielőtt a siker bizonyossá válik.

A világon már mintegy 18 arc- és 35 kéztranszplantációt végeztek, az egy időben végzett arc- és kettős kézátültetés viszont nagyon ritka, eddig csak kétszer próbálkoztak vele. Előszőr 2009-ben Párizsban hajtottak végre hasonló operációt, a beteg azonban egy hónappal később meghalt komplikációk miatt. Két évvel később, Bostonban egy csimpánz által megmart nőnél végezték el a beavatkozást, napokkal később átültetett karjait viszont el kellett távolítani.

DiMeo élete végéig gyógyszeres kezelést kap, hogy elkerüljék az új testrészek kilökődését.

A páciens rehabilitációja jelenleg is zajlik.

Thierry Dosogne / Getty Images

A férfi balesete után hónapokig volt mesterséges kómában, 20 helyreállító műtétet végeztek rajta, illetve többszörös bőrátültetést, hogy kiterjedt harmadfokú sérüléseit kezeljék. Amikor kiderült, hogy a hagyományos beavatkozások nem hoznak eredményt látása visszaállításában és a kézhasználatában, orvosai 2019-ben elkezdték a kockázatos, többszörös átültetés előkészítését. A szakértők csak 6 százalék esélyt adtak arra, hogy megfelelő donort találnak, olyat, aki azonos nemű, bőrszínű és karműködésű.

„A transzplantáció világában valószínűleg ez a legszokatlanabb beavatkozás” – mondta David Klassen, az UNOS amerikai szervátültetési szervezet orvosigazgatója. A szakértő szerint az operáció nagyon bonyolult, az elért eredmény pedig hatalmas siker.

„Tudtam, hogy a javulás kicsiny lépésekből áll. Nagyon sok motiváció és türelem kell hozzá. És nagyon erősnek kell maradnia az embernek” – nyilatkozta DiMeo az AP amerikai hírügynökségnek. A férfi egyelőre nem mutatta a kilökődés jeleit. A páciens szüleivel él, és ma már képes egyedül étkezni és öltözködni. A rehabilitáción gyakorolja szemöldöke felhúzását, szeme kinyitását, becsukását, ajka biggyesztését, a fütyülést, illetve ujjai mozgatását. Már érzi új homlokát és azt, ha keze hideggé válik, és képes hosszú haját eltolni arcából. A férfi, aki egykoron rendszeresen járt edzőterembe, ismét edzeni kezdett, és a golfütést is gyakorolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik