Tudomány

Őskori műalkotásra bukkantak

Egy szarvasmarhaféle vésetekkel díszített, 120 ezer éves csontját fedezték fel Izrael középső részén, Ramla közelében – írja az MTI. A kutatók szerint az alkotás a legrégebbi ismert absztrakt szimbólum a Földközi-tenger partvidékén, és az egyik legrégebbi az egész világon. A mintegy 4 centiméter hosszú bemetszéseket kővel alakították ki.

A középső paleolitikum korából ritkaságnak számítanak a köveken vagy csontokon kialakított ábrák.

A jeruzsálemi Héber Egyetem, a Haifai Egyetem és a CNRS francia kutatóintézet munkatársai szerint a mindkét oldalán törött csonton látható hat mély, hosszú és párhuzamos metszet szimbolikus jelentéssel bírhatott. A bevágások meglepő módon teljes egészében megőrződtek.

gorodenkoff / Getty Images

A Neser-Ramla nevű régészeti lelőhelyet néhány éve fedezték fel egy kőbányában. Egy hat évvel ezelőtti tanulmány alapján a területen a moustieri kultúrához tartozó, a középső paleolitikumban élő vadászó-gyűjtögető csoport tagjai éltek. A lelőhelyen egykor egy tábor vagy vadászat utáni találkozóhely működhetett, a csont egy ősi szarvasmarhaféléhez tartozott, amely igen gyakori volt a térségben.

A szakértők háromdimenziós képalkotó technikával, illetve hasonló vésetek mikroszkópos elemzésével és kísérleti előállításával vizsgálták a különleges csontot. A csapat megállapította, hogy a véséshez kovakőből készült eszközt használtak. A leghosszabb metszés 42 milliméter, a legrövidebb pedig 38 milliméter hosszú, és kizárt, hogy véletlenül kerültek a felületre. Az ősi művész jobbkezes volt, ahogy az eddigi kutatások alapján akkoriban a populáció 90 százaléka.

Az összes vágás azonos mélységű és alakú, és mindegyik ugyanabba az irányba mutat, tehát ugyanazzal a mozdulattal készítették. Ez azt jelezheti, hogy a bemetszéseket egyazon személy készítette egymás után, együltében. Az ábrát szándékosan hozták létre, de bármiféle látható haszon vagy szükségszerűség reménye nélkül. Az alkotás célja nem világos, egyszerű firka, illusztráció, numerikus jelölés vagy szimbolikus ábrázolás egyaránt lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik