Tudomány

Magyar szakértők észleltek egy Föld mellett elszáguldó aszteroidát

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének piszkéstetői Schmidt-távcsöve újabb földközeli kisbolygót észlelt január 31-én – írja az MTI. A 2021 BJ3 jelű objektum a számítások alapján mindössze 199 nap alatt kerüli meg csillagunkat, ami 26 nappal rövidebb a Vénusz keringési idejénél.

A CSFK keddi közleménye szerint a rossz időjárás ellenére az elmúlt hónapokban rendszeressé váltak a hasonló felfedezések a Piszkéstetői Obszervatóriumban. A most megfigyelt, 40-50 méter átmérőjű égitest rövid keringési idejével kiemelkedik a 20 ezer azonosított földközeli aszteroida közül. A több mint egymillió ismert pályájú naprendszerbeli kisbolygó között csak 25 van, amely a 2021 BJ3-nál is gyorsabban kering a Nap körül.

A Sárneczky Krisztián, az ELKH Csillagászatai Intézet munkatársa által felfedezett objektum a Gemini csillagképben tűnt fel.

Az égitest azonosítása után háromnegyed órával biztonságos távolságban, 3,2 millió kilométerre haladt el a Föld mellett.

Utóbb a Hawaii-szigeteken működő Pan-STARRS program egyik január 15-ei felvételén is megtalálták a rendkívül halvány aszteroida nyomát. A felfedezése után több európai, illetve amerikai obszervatóriumból is megfigyelték, február 1-én pedig 2021 BJ3 név alatt megkapta ideiglenes jelölését.

ANDRZEJ WOJCICKI / Getty Images

A CSFK közleménye szerint az első izgalmas paraméter az a 0,54 éves (199 napos) keringési idő, amely messze a legrövidebb a hazánkban eddig talált 14 földközeli kisbolygó között (az eddigi rekorder 0,88 év volt). Ez azt jelenti, hogy átlagos naptávolsága 0,667 CsE (csillagászati egység), vagyis pontosan a mi távolságunk kétharmada. Mivel a Vénusz átlagosan 0,723 CsE-re jár a Naptól, a most felfedezett kisbolygó a V-Aten családba tartozik, vagyis az 1 évnél rövidebb keringési idejű aszteroidák (Aten család) azon osztályába, amelyek a Vénusznál is rövidebb idő alatt kerülik meg a csillagot. A beszámoló szerint jelenleg 87 ilyen kisbolygót ismernek.

A január 15-ei észlelésnek köszönhetően viszonylag pontosan ki lehet számolni az aszteroida későbbi pályáját, és kisebb távcsövekkel még egy hétig, nagyobbakkal akár két-három hétig is követhető lesz az égitest. Az eddigi mérések alapján a lehetséges legkisebb földtávolsága 0,014 CsE, vagyis 1,9 millió kilométer, így ütközéstől nem kell tartani. A 2021 BJ3 2027. február 4-én tér vissza bolygónkhoz, akkor 0,017 CSE-re lesz tőlünk. Későbbi útját ekkor lehet majd pontosabban meghatározni.

Az új objektummal ötre emelkedett a CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézete Piszkéstetői Obszervatóriumában az elmúlt három hónapban felfedezett földközeli kisbolygók száma. Ennél többet csak a NASA által szponzorált nagy amerikai keresőprogramok tudtak felmutatni ebben az időszakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik